BANGKIT CHEESE AJUWAWA'S STYLE
TANGGA PERTAMA: BANGKIT CHEESE
Biskut ni merupakan biskut yg menduduki carta tempahan tertinggi setakat ni selepas kerepek brownies. Rasanya amat enak sekali, dengan penuh rasa lemak rapuh dan cair dimulut pasti membuatkan anda tak puas jika makan hanya sebiji. Walllahhh nyum nyum!
Pembuatan biskut ni agak renyah aku boleh kata. Sebab ada lah jgk dua tiga kali aku buat tak jadi. So berbekalkan pengalaman yang ada aku akan share jugak tips2 nak menghasilkan biskut yang terbaikkkk
Sebelum tu, salin dulu resepi ni ye

BAHAN-BAHAN
250g butter
170g gula icing
2 biji telur kuning
250g tepung ubi
215g tepung jagung
70g keju cheddar
1/2 st baking powder
Sedikit taburan keju cincang
CARA-CARA
1) Sangar/sangan/sangai tepung ubi selama 10 minit (masak atas api tanpa minyak) atau sehingga warna tepung bertukar daripada putih kepada bukan putih, dia perang sikit jaaa. Pastikan api kecil, dan rajin-rajinlah sentiasa kaup balik tepung tu utk elakkan dia hangus.
2) Pukul butter dan gula sehingga kembang. Untuk dapatkan hasil yg memuaskan, adalah digalakkan utk pukul guna senduk sahaja, tak perlu guna mixer sebab takut terlebib kembang kemudian hari. Awas, ni akan mempengaruhi kemenjadian biskut anda! Masa pukul tu pon toksah beriya sangat lah, pukul secukup rasa sahaja okayy
3) Kemudian, pecah telur kedalam ni. Mohon perhatian, kuning telur sahaja ya. Yang ni pakai telur gred B je pon dah okay. Kalau buat bisekut mmg selalunya aku pakai gred B je
4) Masukkan tepung ubi, baking powder dan keju yg telah diparut. Kalau nak dapatkan keju parut yg halus, masa parut tu jgn tekan kuat sgt. Secukup rasa sahaja. Pastikan jgn masukkan baking powder teelebih, bimbang nanti kejadian biskut anda akan mengembang tanpa menghiraukan bentuk cetakan. Kan dah rugi, penat je cetak kan
5) Terakhir sekali, masukkan tepung jagung kedalam adunan. Kebiasaannya pada tahap ni, aduna sudah tidak melekat di tangan
6) Canai adunan dan terap ikut bentuk yg anda hajati. Nok buat bentuk ikan ke dinasour ke ikut lah sukahati kalian. Tabur keju cincang ke atas adunan. Kalau nak parut pon boleh jugak tapi aku cincang sebab nak jimat kos meniaga
Boleh juga kalau nak sapu kuning telur, tapi setelah dibuat kajian, sapuan kuning telur akan mematikan rasa bangkit yg sebenar
7) Bakar pada suhu 160 C selama 15-20 minit atau sehingga bawah biskut kering
Biskut ni org jual dalam anggaran harga rm15 (kalau guna marjerin tapi bagi aku tak sedap) shingga hampir rm30 bergantung kepada harga barang dikawasan anda. Aku jual rm20, tak mahal tak murah standard kampung aje. Kalau yg daripada kilang, biasa bentuk dia lagi lawa gojes gitu tapi agak keras. Ada banyak lagi resepi bangkit cheese kat internet ni, aku cuma kongsikan apa yg aku rasa sedap kat anak tekak aku.
Utk yg ada soalan, boleh drop komen ataupun boleh order terus kat aku, free cod iiumk only. Sekian wassalam
Biskut ni merupakan biskut yg menduduki carta tempahan tertinggi setakat ni selepas kerepek brownies. Rasanya amat enak sekali, dengan penuh rasa lemak rapuh dan cair dimulut pasti membuatkan anda tak puas jika makan hanya sebiji. Walllahhh nyum nyum!
Pembuatan biskut ni agak renyah aku boleh kata. Sebab ada lah jgk dua tiga kali aku buat tak jadi. So berbekalkan pengalaman yang ada aku akan share jugak tips2 nak menghasilkan biskut yang terbaikkkk
Sebelum tu, salin dulu resepi ni ye

BAHAN-BAHAN
250g butter
170g gula icing
2 biji telur kuning
250g tepung ubi
215g tepung jagung
70g keju cheddar
1/2 st baking powder
Sedikit taburan keju cincang
CARA-CARA
1) Sangar/sangan/sangai tepung ubi selama 10 minit (masak atas api tanpa minyak) atau sehingga warna tepung bertukar daripada putih kepada bukan putih, dia perang sikit jaaa. Pastikan api kecil, dan rajin-rajinlah sentiasa kaup balik tepung tu utk elakkan dia hangus.
2) Pukul butter dan gula sehingga kembang. Untuk dapatkan hasil yg memuaskan, adalah digalakkan utk pukul guna senduk sahaja, tak perlu guna mixer sebab takut terlebib kembang kemudian hari. Awas, ni akan mempengaruhi kemenjadian biskut anda! Masa pukul tu pon toksah beriya sangat lah, pukul secukup rasa sahaja okayy
3) Kemudian, pecah telur kedalam ni. Mohon perhatian, kuning telur sahaja ya. Yang ni pakai telur gred B je pon dah okay. Kalau buat bisekut mmg selalunya aku pakai gred B je
4) Masukkan tepung ubi, baking powder dan keju yg telah diparut. Kalau nak dapatkan keju parut yg halus, masa parut tu jgn tekan kuat sgt. Secukup rasa sahaja. Pastikan jgn masukkan baking powder teelebih, bimbang nanti kejadian biskut anda akan mengembang tanpa menghiraukan bentuk cetakan. Kan dah rugi, penat je cetak kan
5) Terakhir sekali, masukkan tepung jagung kedalam adunan. Kebiasaannya pada tahap ni, aduna sudah tidak melekat di tangan
6) Canai adunan dan terap ikut bentuk yg anda hajati. Nok buat bentuk ikan ke dinasour ke ikut lah sukahati kalian. Tabur keju cincang ke atas adunan. Kalau nak parut pon boleh jugak tapi aku cincang sebab nak jimat kos meniaga
Boleh juga kalau nak sapu kuning telur, tapi setelah dibuat kajian, sapuan kuning telur akan mematikan rasa bangkit yg sebenar
7) Bakar pada suhu 160 C selama 15-20 minit atau sehingga bawah biskut kering
Biskut ni org jual dalam anggaran harga rm15 (kalau guna marjerin tapi bagi aku tak sedap) shingga hampir rm30 bergantung kepada harga barang dikawasan anda. Aku jual rm20, tak mahal tak murah standard kampung aje. Kalau yg daripada kilang, biasa bentuk dia lagi lawa gojes gitu tapi agak keras. Ada banyak lagi resepi bangkit cheese kat internet ni, aku cuma kongsikan apa yg aku rasa sedap kat anak tekak aku.
Utk yg ada soalan, boleh drop komen ataupun boleh order terus kat aku, free cod iiumk only. Sekian wassalam
Mcm mana nak buat bangki cheese ni x kembang sangat..sy dh cuba mcm² acuan..smpi yg plg kecik..dia ttp kembang setaman..tlng sy..sy buat niaga..tp tgk dia kembang sgt frust lah..
ReplyDeleteSalam maaf saya baru perasan komen ni. Berkemungkinan samada sis terlebih pukul butter+gula ataupun terlebih baking powder. Ni based on experiment saya la
Deletenak tanya jugak..bangkit kalau skip baking powder blh ke if terlalu kembang
ReplyDeleteBoleh je. Saya selalu skip juga hehe
DeleteAssalam dik..masa membakar perlu tak gina api atas dan bawah atau bawah sahaja..dah 2 kali cuba masih kembang setaman..tq
ReplyDeleteNak tanya,saya ada buat 2 kali pakai cream cheese tp biskut jd xrangup...mmg sebenarnya xletak cream cheese ke?
ReplyDelete