BISKUT BUTTER AJUWAWA'S STYLE
BUTTER COOKIES AJUWAWA'S STYLE
Bismillah, so ni adalah entry ketiga gue utk ini hari. Kelihatannya gue udah kecapekan mahu menulis tapi kugagahkan jua demi sehelai resepi dalam buku resepi gue yang mahu diabadikan di sini utk manfaat bersama. Aduhhh, udah kayak urang indon saja yaaa
Baiklah, kita kembali kepada negara asal. Basically, rasa biskut butter aka biskut mentega ni seingatnya diinspirasikan daripada blog kak azie kitchen, namun telah diubah sedikit daripada resepi asal.
Biskut ini sangatlah rangup krup krap tapi taklah macam kerepek. Rasanya mewah dengan butter, lemak2 berkrim gitu. Sesuai jugak dimakan utk sarapan ringkas waktu pagi, celup air teh/milo . Mengikut pemerhatian, golongan kanak-kanak adalah antara yang paling meminati biskur ini
Jadi kepada yang tercari-cari makanan sesuai utk anak-anak anda boleh dicuba resepi ini ya. Sangat enak dan yang penting ianya mudah disediakan!

BAHAN-BAHAN
250g butter
85g gula icing
140g tepung gandum
1/4 sk baking powder
1/4 sk esen vanilla
CARA-CARA
1) Pukul butter dan gula menggunakan senduk sehingga kembang lemak berkrim
2) Masukkan kesemua bahan yang lain
3) Bulat-bulatkan dan tekan sedikit menggunakan garfu untuk mendapatkan garisan cantik diatas biskut
4) Bakar pada suhu 160 C selama 20 minit atau sehingga bawah biskut kering
Mudah bukan? Jadi tiada alasan lagi utk bermalas-malasan membuat biskut yang enak ini. Caranya amat mudah namun bahan-bahannya agak premiem melayakkannya dijual pada harga RM 15 sebalang atau 6 pcs RM2.
Seperti biasa, sekiranya terdapat soalan, boleh drop diruangan komen. Wassalam
Bismillah, so ni adalah entry ketiga gue utk ini hari. Kelihatannya gue udah kecapekan mahu menulis tapi kugagahkan jua demi sehelai resepi dalam buku resepi gue yang mahu diabadikan di sini utk manfaat bersama. Aduhhh, udah kayak urang indon saja yaaa
Baiklah, kita kembali kepada negara asal. Basically, rasa biskut butter aka biskut mentega ni seingatnya diinspirasikan daripada blog kak azie kitchen, namun telah diubah sedikit daripada resepi asal.
Biskut ini sangatlah rangup krup krap tapi taklah macam kerepek. Rasanya mewah dengan butter, lemak2 berkrim gitu. Sesuai jugak dimakan utk sarapan ringkas waktu pagi, celup air teh/milo . Mengikut pemerhatian, golongan kanak-kanak adalah antara yang paling meminati biskur ini
Jadi kepada yang tercari-cari makanan sesuai utk anak-anak anda boleh dicuba resepi ini ya. Sangat enak dan yang penting ianya mudah disediakan!

BAHAN-BAHAN
250g butter
85g gula icing
140g tepung gandum
1/4 sk baking powder
1/4 sk esen vanilla
CARA-CARA
1) Pukul butter dan gula menggunakan senduk sehingga kembang lemak berkrim
2) Masukkan kesemua bahan yang lain
3) Bulat-bulatkan dan tekan sedikit menggunakan garfu untuk mendapatkan garisan cantik diatas biskut
4) Bakar pada suhu 160 C selama 20 minit atau sehingga bawah biskut kering
Mudah bukan? Jadi tiada alasan lagi utk bermalas-malasan membuat biskut yang enak ini. Caranya amat mudah namun bahan-bahannya agak premiem melayakkannya dijual pada harga RM 15 sebalang atau 6 pcs RM2.
Seperti biasa, sekiranya terdapat soalan, boleh drop diruangan komen. Wassalam
Comments
Post a Comment