KEREPEK BROWNIES AJUWAWA'S STYLE
Kerepek brownies ni mula mencetuskan fenomena sejak tahun lepas. Basically boleh je guna mana-mana resepi bronis pahtu kau leper2 kan atas tray sehingga ia nipis dan bila dibakar menjadi kerepek.
Macam sebelum ni, resepi yg aku nak share ni adalah diinspirasikan drpd resepi org lain iaitu kalini cg Azlina Ina yang hebat tapi telah diubahsuai yang mana aku guna untuk jual dan yg sesuai dengan harga barang semasa tak lupa rasa anak tekak. Harga barang dia tak lah mahal sgt since satu adunan boleh dapat 4 tray kebiasaannya
Cakap panjang pon silalah ada org nak baca kan haha so silalah salin resepi dan tips2 daripada newbies ini

BAHAN-BAHAN
A
100g butter
250g dark compound
B
150g tepung gandum
1sk baking powder
1/2 sb tepung beras
C
2 biji telur
1/2 cawan gula perang
1sk esen vanilla
CARA-CARA
1) Double boil bahan A. Pastikan air dipanaskan dulu baru ketak bekas yg berisi cekelat dan butter. Selalunya aku guna jenama beryl's
2) Whisk kan kesemua bahan C menggunakan whisker sehingga berbuih-buih manja sahaja
3) Masukkan bahan A kedalam C. Kemudian masukkan kesemua bahan B yang telahpun siap diayak
4) Letakkan baking paper/kertas A4 yg dioles dgn sedikit mentega ke atas tray utk elakkan melekat dan supaya mudah ditanggalkan kelak. Jangan guna kertas surat khabar tauu sebab takmau lah makan karbon sekali nanti
5) Letakkan anggaran 3 spatula adunan keatas tray dan ratakan. Boleh juga jikalau adunan dimasukkan ke dalam piping bag dan dibuat garisan2 melintang diatas tray sebelum diratakan.
6) Taburkan segala jenis kacang yg anda mahu seperti kacang badam kacang hazel kacang kuaci dan sedikit coklat chip. Kalau aku, setiap tray aku tabur kuaci 8g, badam keping 3 g dan campuran white n chocolate chip sebanyak 12g.
7) Bakar pada suhu 160 C selama 20-30 minit dengan api atas bawah atau sehingga bawah kerepek kering/kacang bertukar keperang-perangan.
8) Potong adunan semasa masih panas, dan asingkan daripada baking paper semasa masih panas. Sedia utk dinikmati!
Kerepek ini boleh dijual dgn harga RM15 sebalang atau utk budak2 aku pack RM1 utk 3 pcs aka tiga keping. Selamat mencuba!
Kalau ada sebarang soalan boleh drop di komen ataupun order terus pada saya dan free cod iiumk sahaja. Sekian, wassalam

p/s: dalam gambar ni kuaci mia sebab belum beli haritu
Macam sebelum ni, resepi yg aku nak share ni adalah diinspirasikan drpd resepi org lain iaitu kalini cg Azlina Ina yang hebat tapi telah diubahsuai yang mana aku guna untuk jual dan yg sesuai dengan harga barang semasa tak lupa rasa anak tekak. Harga barang dia tak lah mahal sgt since satu adunan boleh dapat 4 tray kebiasaannya
Cakap panjang pon silalah ada org nak baca kan haha so silalah salin resepi dan tips2 daripada newbies ini

BAHAN-BAHAN
A
100g butter
250g dark compound
B
150g tepung gandum
1sk baking powder
1/2 sb tepung beras
C
2 biji telur
1/2 cawan gula perang
1sk esen vanilla
CARA-CARA
1) Double boil bahan A. Pastikan air dipanaskan dulu baru ketak bekas yg berisi cekelat dan butter. Selalunya aku guna jenama beryl's
2) Whisk kan kesemua bahan C menggunakan whisker sehingga berbuih-buih manja sahaja
3) Masukkan bahan A kedalam C. Kemudian masukkan kesemua bahan B yang telahpun siap diayak
4) Letakkan baking paper/kertas A4 yg dioles dgn sedikit mentega ke atas tray utk elakkan melekat dan supaya mudah ditanggalkan kelak. Jangan guna kertas surat khabar tauu sebab takmau lah makan karbon sekali nanti
5) Letakkan anggaran 3 spatula adunan keatas tray dan ratakan. Boleh juga jikalau adunan dimasukkan ke dalam piping bag dan dibuat garisan2 melintang diatas tray sebelum diratakan.
6) Taburkan segala jenis kacang yg anda mahu seperti kacang badam kacang hazel kacang kuaci dan sedikit coklat chip. Kalau aku, setiap tray aku tabur kuaci 8g, badam keping 3 g dan campuran white n chocolate chip sebanyak 12g.
7) Bakar pada suhu 160 C selama 20-30 minit dengan api atas bawah atau sehingga bawah kerepek kering/kacang bertukar keperang-perangan.
8) Potong adunan semasa masih panas, dan asingkan daripada baking paper semasa masih panas. Sedia utk dinikmati!
Kerepek ini boleh dijual dgn harga RM15 sebalang atau utk budak2 aku pack RM1 utk 3 pcs aka tiga keping. Selamat mencuba!
Kalau ada sebarang soalan boleh drop di komen ataupun order terus pada saya dan free cod iiumk sahaja. Sekian, wassalam

p/s: dalam gambar ni kuaci mia sebab belum beli haritu
Salam..nak tanya, caner nk bg kerangupan kerepek ni tahan lama ek? Sbb bila sy buat kerepek ni cepat lemau...trima kasih.
ReplyDeleteSis pastikan waktu bakar tu cukup masak
DeleteSalam..nak tanya, caner nk bg kerangupan kerepek ni tahan lama ek? Sbb bila sy buat kerepek ni cepat lemau...trima kasih.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteLeTak implex untuk bg rangup
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete